Portàtils en moviment
Per donar continuïtat durant l’any al Territori en dansa, oferim la possibilitat de formació amb ballarins de prestigi i conèixer nous artistes dins del món de la dansa actual.
Workshops especialitzats i gratuïts. Adreçats a persones amb coneixements en alguna disciplina relacionada amb el moviment i les arts escèniques (teatre, dansa, circ i altres disciplines).
Agenda tardor 2024
Dissabte 19 d'octubre, d'11.30 a 13.30 h
Intensiu d'acrodansa
A càrrec de Jesús Navarro (Txetxu)
S’oferiran eines per a la creació del moviment. Es partirà de la tècnica de l'acrobàcia per continuar amb exercicis excèntrics, i així aconseguir un moviment amb un llenguatge personal, en què cada proesa naixerà de manera inesperada fluida i sincera.
Jesús Navarro (Txetxu), artista i professor d’acrobàcia de terra. va iniciar la seva formació a l’Ateneu Popular de Nou Barris i al Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel de Barcelona. Amant del cos, del moviment i de totes les seves conseqüències, tant físiques com psicològiques, ha seguit investigant en la tècnica per transferir un llenguatge i una comunicació a l’escena. Alhora també, és també artista i fundador de la companyia El Lado Oscuro de las Flores (2016).
Activitat gratuïta. Places limitades amb inscripció prèvia.
Dissabte 23 de novembre, d'11.30 a 13.30 h
Gaga people
A càrrec d' Ariadna Montfort
Aquest taller pretén oferir un marc perquè els participants connectin amb el seu cos i la seva imaginació, experimentin sensacions físiques, millorin la seva flexibilitat i resistència, exerceixin la seva agilitat i visitin el seu poder explosiu tot gaudint del plaer del moviment en un ambient acollidor i d’acceptació. Al llarg de la classe, els participants seran guiats per una sèrie d'instruccions evocadores per augmentar la consciència i amplificar encara més el seu espectre de sensacions. En lloc de passar d'una indicació a una altra, la informació s’anirà introduint en forma de capes i es convertirà en una experiència multisensorial i físicament desafiant. Dins d'aquesta investigació compartida, la naturalesa d'improvisació de l'exploració del cos en moviment permet la connexió profundament personal de cada participant.
Ariadna Montfort, formada a Lausanne a l’École-Atelier Rudra Béjart, va ballar a la Stadttheater de Bern abans de traslladar-se a Israel, on va ballar des de l'any 2007 i fins al 2009 amb el Batsheva Ensemble. Després d'això va formar part de les companyies Inbal Pinto i Avshalom Pollak Dance Company d'Israel fins a l'any 2012. Actualment viu a Barcelona i balla amb la Companyia La Veronal com a ballarina freelance. Paral·lelament fa cursos de Tècnica Gaga des de l'any 2008, activitat que comparteix amb els estudis de Psicologia a la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) i també està certificada en el mètode Ilan Lev.
Taller obert a persones a partir de 16 anys, independentment de la seva formació en dansa o moviment. Els participants han de portar roba còmoda i estar preparats per ballar descalços o amb mitjons. És recomanable portar una ampolla d'aigua i una tovallola per utilitzar-la després de classe.
Activitat gratuïta. Places limitades amb inscripció prèvia.
Dissabte 14 de desembre, d'11.30 a 13.30 h
Lo que cuentan los huesos
A càrrec de Patricia Hatewell Puig
En aquest taller es proposa articular el propi discurs ballat. S’explorarà el poder expressiu de la dansa en allò abstracte. A través de la improvisació i d’exercicis pautats, s’establirà un vocabulari comú amb què comunicar-se. D'una manera molt dinàmica, s’experimentarà el cos com una arquitectura mòbil que es transforma, s’investigarà algunes de les seves possibilitats infinites treballant dinàmiques, textures i qualitats de moviment. Per desenvolupar material físic, s’endinsarà en el propi cos, en relació amb una parella, i en grup. Es treballarà sobre la musicalitat del moviment, com parlar o cantar amb el cos, i la amb l’espai, el traç, dibuix i la seva durada. Es desafiarà allò efímer i, així transformar la percepció del temps i de l'espai. Es partirà de principis físics, per arribar després a l'emoció de l'executant i del receptor. L’objectiu primordial d’aquest taller és obrir el cos, desplegar la seva imaginació, i tot el seu potencial creatiu i trobar el gaudi en la dansa i el moviment.
Patricia Hastewell Puig, ballarina i coreògrafa llicenciada en Dansa per l'Acadèmia Experimental de Dansa de Salzburg SEAD. Ha treballat per nombroses companyies internacionals com la companyia de teatre físic Jasmin Vardimon de Londres, la companyia francesa Kubilai Khan i a la producció de Saddler's Well's amb el coreògraf Irlandès Michael Keegan Dolan. Actualment, treballa per la companyia Guy Nader/Maria Campos i desenvolupa el seu interès coreogràfic amb diverses peces i projectes a Barcelona i Salzburg, algunes de les quals son guanyadores de diferents certàmens.
Des de les seves primeres creacions la Patrícia desenvolupa un llenguatge corogràfic molt personal que combina principalment la dansa contemporània i el teatre físic. Les obres solen desplegar-se en un espai oníric, on es reconeixen somnis, records i vivències humanes. Desenvolupa activitats pedagògiques sent professora de dansa contemporània en diferents espais de formació professional, i ha estat convidada a diferents festivals europeus.
Activitat gratuïta. Places limitades amb inscripció prèvia.
Agenda primavera 2024
Dissabte 11 de maig, d'11:30 a 13:30
L'alquímia del cos
A càrrec de Los Escultores del Aire
L'alquímia va ser una ciència medieval que pretenia convertir els metalls comuns en or. L'alquímia que treballen Los Escultores del Aire es basa en el mestissatge de diferents arts escèniques com ara la dansa, el text i el teatre amb objectes. Prenent el cos com a laboratori i eix central d'expressió, els i les participants del taller descobriran a partir de l'experimentació aquelles fórmules que els permeti connectar amb la seva imaginació i la seva percepció del món. Transformaran el que és ordinari en una cosa extraordinària amb el joc i la construcció de partitures físiques com el fil conductor d'aquest taller guiat durant dues hores per Mai Rojas i Raffaella Crapio, directors artístics de la companyia Los Escultores del Aire.
La missió de la companyia és compartir la seva pròpia forma d’entendre l’art a través d’espectacles i tallers, amb el desig d’emocionar i fer vibrar el cor de les persones mitjançant el llenguatge universal del moviment.
Activitat gratuïta. Places limitades amb inscripció prèvia.
Dissabte 8 de juny, d'11:30 a 13:30
De la imatge a la història
A càrrec de Nicolás Carbajal i Marta Serret
Es proposa aquest taller en el qual on, a través de punts de partida concrets com ara objectes, imatges fotogràfiques i el cos, es crearà una narració. S’utilitzarà la imaginació i les nocions de l’storytelling (explicar contes) per generar l’arrel d’històries que vinguin de gust explicar. Aquest workshop és ideal per provar idees, deixar-se portar i jugar.
A càrrec de Nicolás Carbajal i Marta Serret. Nicolás és actor, creador, performance, artista visual i professor de teatre. Té formació en dansa contemporània, contact, flying low, grappling, Jujitsu i Figthing Monkey. És cofundador i actor de les companyies Projecte NISU i Patricia Palomares; Marta Serret es va formar en ballet i dansa contemporània a l’escola de ballet Carles Ibáñez. Va formar part de Elephant in the Black Box Junior Company on va treballar amb coreògrafs com Jean Philippe Dury, Marco Blázquez y Francesco Vecchione. Al 2018 va participar en la producció de Divinas Palabras del Ballet de la Generalitat Valenciana dirigida per Ananda Danza. Més tard, va començar a treballar amb la companyia Roberto G. Alonso i va entrar a formar part de The Hatman Companyen en la producción de «LIGHT».
Activitat gratuïta. Places limitades amb inscripció prèvia.
Agenda hivern 2024
Dissabte 20 de gener, d'11:30 a 13:30
Movement Study
A càrrec de Yash Tak
Aquest taller està enfocat a comprendre l'extensió del cos, en moviment, utilitzant diferents eines com la memòria, el control, la musicalitat i maneres de treballar la imaginació a través del moviment. Totes aquestes eines permetran crear una coreografia.
Activitat gratuïta. Places limitades amb inscripció prèvia.
Dissabte 17 de febrer, d'11:30 a 13:30 h
On hi ha moviment
A càrrec de Sònia Gómez
A càrrec de Sònia Gómez.
Moviment vs. dansa. A priori, relacionem el fet de posar una música i ballar d’una certa manera, a vegades preestablerta o si més no amb nocions adquirides; però què passaria si en comptes d’imitar, féssim la nostra dansa. On hi ha moviment és una eina per descobrir què podem fer amb els nostres cossos individuals i col·lectius a partir del cos i la creativitat. Aquí és on posem el zoom, en el moviment i en el concepte de que tot és ballable, tot és dansa i tot és moviment.
“ El cos individual i col·lectiu participatiu que forma part d´un bé comú ”
Sònia Gómez és ballarina, performer i coreògrafa. Va estudiar Dansa Contemporània i Coreografia a l’Institut del Teatre (Barcelona) i P.A.R.T.S Brussel.les, Bèlgica. Des de l’any 2004 treballa en projectes que tenen com a eixos temàtics la construcció identitària, però també el descobriment de certes impostures socials a través de l’art i de les impostures de l’art a través del cos i la performance. Ha actuat a: Espanya, Regne Unit, Itàlia, Alemanya, França, Estònia, Portugal, EUA, Brasil, Mèxic, Holanda, Colombia, Xile, Xina, República Txeca i Canadà.
Activitat gratuïta. Places limitades amb inscripció prèvia.
Dissabte 9 de març, d'11:30 a 13:30
Mireu això!
A càrrec de Montdeductor
En Guillem i en Jorge diuen: “Aquest taller és planteja com un joc amb el qual ens transformarem una miqueta. Farem entre totes un piló d’espectacles, alguns de molt petits, altres de gegants, però tots seran molt increïbles.
Començarem amb l'energia de la respiració, i ens entregarem a la improvisació obrint el cos per tal de deixar-nos anar i fluir. Riurem i direm: mireu això!”
Guillem Mont de Palol (Girona78) va estudiar a la SNDO, és coreògraf, ballarí i performer i Jorge Dutor (Madrid79) va estudiar a la RESAD de Madrid, es escenògraf, creador escènic i performer. Son premi FAD Sebastià Gasch de les Arts Parateatrals al 2014. Comencen a traballar junts a Amsterdam en 2008 on en Guillem es va graduar a la SNDO. Des de llavors han realitzat els treballs: UUUHHH (2009), Y POR QUÉ JOHN CAGE? (2011), #LOSMICRÓFONOS (2013), la pel·lícula THISMOVIE (2013), l' òpera GRAND APPLAUSE (2016) i juntament amb Cris Blanco les peces LO PEQUEÑO (2018) i LO MÍNIMO (2019).
Han presentat a: Mercat de les FLors, MNCARS Reina Sofía, MACBA, Europa y Latinoamérica.
Activitat gratuïta. Places limitades amb inscripció prèvia.