Portàtils en moviment
Per donar continuïtat durant l’any al Territori en dansa, oferim la possibilitat de formació amb ballarins de prestigi i conèixer nous artistes dins del món de la dansa actual.
Workshops especialitzats i gratuïts. Adreçats a persones amb coneixements en alguna disciplina relacionada amb el moviment i les arts escèniques (teatre, dansa, circ i altres disciplines).
Agenda tardor 2023
Dissabte 7 d'octubre, d'11:30 a 13:30
Contact improvisació
A càrrec de Marta Bonet i Josep Nebot
A aquest taller es treballarà a través de l’exploració de la tècnica el Contact Improvisació de d’on investigar sobre la llei de la gravetat, la direcció del pes, la inèrcia, etc. Amb la intenció d’estar des de la presencia i la consciència de les subtileses, per anar més enllà del mecànic i ampliar la sensibilitat corporal. Es treballa la tècnica des d’un lloc d’alerta i consciència d’apertura i sensibilitat corporal, no només per adquirir noves eines tècniques, si no per prendre consciència dels propis recursos. Obert a persones de tots els nivells i backgrounds.
Josep Nebot
Amb 15 anys d’experiència com a ballarí de Contact-Improvisation (CI), ha participat en intensius amb Nancy Stark Smith, Martin Keogh, Leilani Weiss, etc., I en més de 20 festivals internacionals de CI.També està molt involucrat en la formació i organització d’esdeveniments de dansa acrobàtica contemporània i de Contact Improvisation, i ha co-creat, des de fa 6 anys, el festival de CI a Provence (França). Abans de la seva immersió a la dansa corporalment, es va dedicar a la escalada semi-professional durant 20 anys.
Marta Bonet
Practicant de Contact Improvisació des de fa més de 20 anys, participant en formacions, intensius i festivals Espanya, Argentina, Alemanya, Finlàndia, etc., Així com trobades de professors de CI ECITE i a la celebració de CI36 a USA. Ha co-creat i co-organitzat les 9 edicions de Ibiza Contact Festival. A més, està formada en diferents tècniques corporals com la dansa Butoh, capoeira, improvisació i dansa contemporània. Es mestra de professió i actualment està finalitzant la seva formació en Teràpia Corporal Integrativa.
Activitat gratuïta. Places limitades amb inscripció prèvia.
Dissabte 11 de novembe, d'11:30 a 13:30
Dance The Internet
A càrrec de Guillem Jiménez
Dance the Internet és un taller en torn a la peça Aclucalls, on s’exploren diferents cossos en moviment, a partir dels efectes que viu la generació post-internet, de la que formen part els components de la companyia LaSADCUM. Tant a la peça com al taller es treballa a partir de conceptes com el workout, la pantalla i la programació informàtica.
Una sessió de cos que aporta recursos físics a totes aquelles persones que vulguin experimentar amb el moviment, i provar com el cos queda afectat per la virtualitat de la xarxa (plena de imatges en moviment de cossos) a partir de pautes de improvisació, del propi imaginari i també de les limitacions físiques.
Guillem Jiménez
Amb l’estudi del moviment com a eix que travessa tota la seva producció artística, Guillem Jiménez treballa a partir de la coreografia de cossos, vídeos i altres mitjans. Desenvolupa una línia de treball independent, que comprèn des de peces escèniques o audiovisuals fins a formats híbrids entre la instal·lació i la performance. El seu projecte en actiu laSADCUM incorpora les produccions The Uncanny Valley (2019), premiada amb una residència artística a La Caldera al Certamen Coreográfico de Madrid; The Lesson (2020), premiada amb el premi del jurat del Festival 10 Sentidos i l’Act CT 2021 Awards a la millor peça de dansa internacional; i la seva propera peça, Aclucalls (2022), que s’estrenarà al Teatre del CCCB. El seu treball en solitari indaga sobre els diferents llenguatges de la coreografia i del seu propi cos: Dance Lesson (2018-2020), Duquela (2018) i el sol en procés Twink (2023). El seu treball s’ha mostrat en espais com La Casa Encendida, Museo Guggenheim Bilbao, Espacio Inestable, MAC Festival, Sala Ars, TKM Room/Maricas Maricas, la Fundació Mies van der Rohe o el Centro Cultural Conde Duque.
Ha participat en processos col·laboratius amb artistes i institucions com Reece Cox, JazzBetween, BlueProject Foundation, Pedro Torres, el Amor Projects, Amalia S. de Nieves i Albert Riera, entre altres i, en qualitat d’intèrpret, ha treballat amb creadorxs com Amaranta Velarde, Mar Aguiló, Candela Capitán, Aimar Pérez Galí, Javier Guerrero, Claudia Mirambell, Hanna Tervonen o Ester Guntín.
Activitat gratuïta. Places limitades amb inscripció prèvia.
Dissabte 2 de desembre, d'11:30 a 13:30
Disco Dancing. Improvisació i coreografia
A càrrec de Pere Faura
El taller proposa una sessió guiada de disco dàncing com a context per a la pràctica de la improvisació i la creació coreogràfica. La idea és imaginar, investigar i practicar infinitud de maneres de ballar a la disco com a punt de partida per a una experiència lúdica d’aprenentatge corporal i coreogràfic.
Pere Faura
La formació artística de Pere Faura (Barcelona, 1980) abraça la música, la dansa, el teatre musical, i la direcció teatral. El 2002 es trasllada a Amsterdam a estudiar-hi direcció coreogràfica a la School for New Dance Development, d'on se'n gradua el 2006. Entre 2009 i 2011 cursa l’Amsterdam Master of Choreography a l’escola d’arts d’Asmterdam (AHK), i després decideix tornar a Barcelona on continua produint espectacles amb la complicitat de diversos centres de creació de la ciutat, com el Mercat de les Flors, d'on és coreògraf resident a partir del 2018. El seu treball es caracteritza per l’apropiació d’elements de la cultura pop, en una coreografia multi-disciplinar entre tots els elements que conformen l’engranatge teatral.
Activitat gratuïta. Places limitades amb inscripció prèvia.
Agenda primavera 2023
Dissabte 22 d'abril, d'11:30 a 13:30
5 sentidos
A càrrec de Nomad Dance
Aquest taller fusiona la dansa amb el concepte dels cinc elements naturals. En aquesta sessió s’exploraran, des de la fisicalitat i la creativitat, els cinc elements diferents, completant la pràctica personal en tots els seus aspectes i totalitat, tenint cada un d’aquests elements on explorar la nostra dansa des d’un punt de vista diferent, però sempre amb la dansa com a punt de partida.
Nomad Dance neix d'una col·laboració entre cinc ballarins internacionals que, tot i ser entre ells molt diferents, es coneixen de manera íntima a través d’un diàleg sense cortines. Això genera un lloc inclusiu i segur en què tots els integrants es poden mostrar tal com són, sense prejudicis.
La seva àncora i propòsit com a col·lectiu és crear una plataforma que faciliti l’intercanvi de diferents cultures dins del món de la dansa i que doni suport a la igualtat d’oportunitats independentment del gènere, orientació sexual o color de pell. Ells mateixos són un grup molt divers, que representa diferents nacionalitats (Espanya, Equador, Holanda i Senegal).
Activitat gratuïta. Places limitades amb inscripció prèvia.
Dissabte 20 de maig, d'11:30 a 13:30
Groove & Move
A càrrec de CiaEnjazz
En aquest taller es jugarà amb ritmes i es buscarà que aquests ritmes facin moure els cossos. S’explorarà el moviment propi i, a través d’improvisacions, es crearà el moviment col·lectiu. Es facilitaran espais on cadascuna de les veus es fa més gran i segura.
María Ferrer & Aurélien Darbellay són ballarines i creadores. Juntes, s'especialitzen en les danses afroamericanes del jazz. Ensenyen aquestes danses a Barcelona i tota Europa. Són codirectores de la CiaEnjazz, companyia de dansa que busca amalgamar el jazz amb altres llenguatges artístics. A més a més, la seva activitat artística te un fort vincle social. Dirigeixen o col·laboren en projectes de creació que busquen apropar les arts als sectors mes vulnerables (Moving!, Caixa d'Eines...entre d’altres).
Activitat gratuïta. Places limitades amb inscripció prèvia.
Dissabte 17 de juny, d'11:30 a 13:30
Each one teach one
A càrrec d'Agnés Sales Martín
Agnés proposa un taller on investigar i jugar amb les possibilitats del propi cos. Com conèixer els camins i desenvolupar-ne de nous a través de la improvisació, l'escolta col·lectiva i la transmissió de diferents patrons motrius.
A través d'aquest intensiu es pretén compartir diferents eines establertes a través del món de l'esport, la dansa contemporània, el teatre i les danses urbanes per tal de donar diferents recursos i aproximacions al moviment i a la dansa.
Agnés Sales Martín, nascuda a Barcelona, va començar la seva carrera com a gimnasta. Més tard, es va introduir dins de la cultura hip hop amb el grup de breaking La Cueva. Entre diversos assoliments destaca el primer lloc dues vegades consecutius de la BOTY França el 2015 i 2016 i guanyadora en categoria experimental en el Open Your Mind Internacional l'any 2018.
Paral·lelament, va adquirir la llicenciatura de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport a l'INEFC de Barcelona. No obstant això, la seva curiositat per les arts escèniques, la va portar a cursar la formació de dansa contemporània a l'escola Varium de Barcelona dirigida per Anna Sánchez.
Al llarg de la seva trajectòria com a ballarina ha treballat amb companyies com: Iron Skulls, La Intrusa, Marcel et ses Drôles des Femmes, VAYA, Chriki'Z, SPOART i en el projecte de Macbeth en el Gran Teatre del Liceu, on ha pogut desenvolupar un treball híbrid entre les danses urbanes, la dansa contemporània, el circ i el teatre.
Activitat gratuïta. Places limitades amb inscripció prèvia.